Landform er en blogg om norske landformer og naturlandskap. Gjennom bloggen ønsker jeg å spre kunnskap og interesse om den fysiske delen av norsk natur. Jeg er førsteamanuensis ved Geografisk institutt ved NTNU og underviser om alle aspekter ved norges landformer, men mine faglige interesse er spesielt landskapsutvikling i kalde og alpine miljøer. Mine feltområder ligger i fjellområdene i Sør-Norge og på Svalbard.
Hei
Jeg leste et sted om «spylevannsrenner» som ble dannet under siste istid men jeg søker over alt uten å finne noe mer skrevet om det.
Har du hørt det navnet eller har det et helt annet navn?
På forhånd takk for svar.
Hei, prøv å søke etter spylerenner i stedet – da tipper jeg du får flere treff. Spylerenner er dannet av smeltevannet som rant langs kanten av innlandsisen (eller en lokal bre). Ofte er spylerennene lange og kan følges flere hundre meter eller flere kilometer langs en dalside, og de opptrer mange ganger i serier under hverandre. Om du går inn på Norgei3D og kikker på den sørlige dalsiden i Lesja (mellom Lesja og Vågå) er det for eksempel supre eksempler på spylerenner. Det spennende med dem er at de kan fortelle endel om egenskapene til isbreene. En bre som er temperert (ved trykksmeltepunktet) vil ofte ha et godt utviklet dreneringssystem inne i breen, og det er derfor sjelden at vannet renner langs dalsidene i lengre strekk. De store systemene med spylerenner en finner i innlandet i Norge er derfor brukt til å argumentere for at breen var ‘kald’ under deglasiasjonen. I en kald bre vil vann som forsøker å trenge inn i isen fryse, og smeltevannet er tvunget til å renne oppå eller langs kanten.
Hei, jeg er på jakt etter informasjon rundt landformene i Mandal og hvordan de ble til.
Har du noen tips?
Hei,
er redd jeg ikke kjenner noen som har skrevet noe direkte om dette! Du kan finne litt generell litteratur om områdene rundt når det gjelder hvordan innlandsisen smeltet ned over kystområdene på Sør- og sørvestlandet (søk på Google.scholar, feks deglaciation Lista eller deglaciation southern norway) men når det gjelder andre aspekter ved landskapet så tror jeg ikke det finnes noe annet enn det som gjelder sør-norge generelt, og det er skrevet ganske akademisk. Mangler noe god popvit her!